Breien kan ook in de zomer…

Vaak heerst er de perceptie dat breien enkel in de herfst/winter gedaan wordt, maar niets is minder waar. Er wordt meestal wel “meer” gebreid in de winter, maar in de zomer zijn er ook een aantal leuke projectjes waar je je aan kan wagen. Voor zulke projectjes werk je dan meestal niet met de gekende winterwol. Er bestaat hennep garen en linnen, maar ik werk het liefst met katoen. Katoen kan in veel verschillende vormen en kwaliteiten voor komen. De klassieke gekende katoen is een nogal stug garen, maar in combinatie met synthetisch materiaal zoals nylon of viscose wordt hij zachter. Er bestaan ook katoenen fantasie garens.  

Hoe brei je een topje?

Wat ik het liefste maak in de zomer zijn topjes. Hiervoor gebruik je best een katoenen garen.

Topjes breien is eigenlijk echt makkelijker dan je denkt. Ik begin meestal met onderaan aan het lijf te breien. Ter hoogte van de borst maak ik dan een 2 à 4 tal minderingen voor de arm openingen.

Dan brei ik een stukje verder tot waar ik wil dat mijn halsopening begint en kant ik in het midden een aantal steken af. Ik werk de schouders dan afzonderlijk af en afhankelijk van welk model je wilt maak ik ter hoogte van de halszijde nog 2 à 3 extra minderingen. 

Uiteindelijk kant ik alle steken af en naai de schouders aan elkaar. Hier is het belangrijk dat je linker en rechter schouder even breed maakt.

Volg je liever een patroontje?

Stola breien?

Nog een leuke voor in de zomer is een stola. Dit is een grote omslag doek. Ideaal voor als het ‘s avonds wat frisser wordt op het terras.

Een gewone rechthoekige stola is makkelijk te maken. Je breit een rechte lap in een steek naar keuze.

Een zomerse bernadette breien? 

Ik spreek altijd graag over een zomer en een winter bernadette. Een bernadette brei je met meerdere draden samen. In de zomer durf ik bijvoorbeeld een draadje minder te gebruiken of een dikkere naald zodat de steken minder vast op elkaar zitten en het geheel wat luchtiger aanvoelt.

Nog een optie is een open steek gebruiken zoals ik in de summerbernie gedaan heb. Hier gebruikte ik de luie wijven steek. Hierbij creëer je eigenlijk een rij openstaande steken want het geheel ook minder warm maakt. Benieuwd?

Hopelijk heb ik je hiermee al wat meer inspiratie gegeven. Zoja, wens ik je graag veel zomers brei-plezier!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *