Hoe brei je een simpel colleke?

Als je wil leren breien, heb je misschien al een heel Pinterest bord met brei-ideeën die je zou willen maken. Maar er effectief aan beginnen is misschien nog een sprong te ver. Ik wil er voor zorgen dat als jij begint met breien je meteen een goede ervaring hebt zodat je er plezier kan in beleven en het wilt blijven proberen. Daarom raad ik beginners altijd aan om met iets snel en simpel te beginnen. Je kan een sjaal of haarband maken, maar een lange sjaal duurt vaak al een tijdje. Daarom heb ik dit colletje ontworpen. Dit is een snel en makkelijk patroon dat ideaal is om mee te beginnen. Als je al ervaren bent is het misschien ook leuk om hetzelfde modelletje te maken, maar dan met een moeilijkere steek!

Wat heb je nodig?

Voor dit modelletje gebruikte ik:

  • 2 bolletjes Borgo de pazzi Luna
  • 7 mm – 60 cm rondbreinaalden
  • stekenmarkeerder
  • wolnaalden

Zo maak je het

Voor dit modelletje zette ik 66 steken op op mijn 7 mm rondbreinaald. Dit patroon is in het rond gebreid (als je niet weet hoe je dat moet doen, hier even een link naar een korte video cursus).

Begin met in het rond te breien en start met één toer recht. Plaats ook de steken markeerder aan de eerste steek zodat je weet wanneer je rond bent. Brei daarna één toer averecht. Daarna opnieuw een toer recht, een toer averecht,… dit blijf je herhalen tot je colletje een lengte heeft van 28 toeren en kant je alle steken af.

Zoals je kunt zien zal aan de onderkant van je colletje waar je eerste steek zit en aan het einde van je colletje waar je laatste steek zit, een gaatje zitten. Dit moet je nog dicht naaien en je eindjes wegwerken en je bent klaar.

Wil je een meer uitgebreide beschrijving? Ik heb een volledig patroon uitgeschreven met instructies hoe je een proeflapje maakt, hoe je het juiste aantal steken kan berekenen voor jou draad spanning, hoe je in het rond breit,… 

Die kan je hieronder aankopen of je kan meteen het volledige breipakket kopen (incl. gratis patroon).

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *