Hoe verzorg je je wolletjes?

Hoi allemaal!

Handgemaakte truien, sjaals, haarbanden, … wolletjes, zijn vaak duur in aankoop en daarom houd je ze graag in top conditie zodat je ze lang kan dragen! Hier zijn enkele wasvoorschriften en andere tips die ik gebruik en getest heb zodat jullie wolletjes er tip top blijven uitzien!

Bij het wassen van aangekochte wolletjes was ik altijd gefrustreerd. Ik gaf veel geld uit aan truien die na 2 of 3 keer wassen altijd enorm begonnen pluizen. Na een maand zagen ze er helemaal afgedragen uit. 

Wat bleek  nu? En hier komt de tip van Oma: Ik gebruikte veel te veel zeep! Mijn truien werden gewassen in de wasmachine op delicaat programma met een half dopje zeep. Zelfs dit is al te veel. 

Slechts een scheutje of lepeltje is al voldoende! 

In het geval jullie je afvragen waarom ik niet met een wolprogramma was: het wolprogramma op mijn wasmachine is veel te intensief (40°C en heel hard zwieren). Ik was mijn truien altijd op 30°C en zo min mogelijk zwieren.

 

blog 2

Voor mijn haarbandjes neem ik meestal wel de tijd om ze met de hand te wassen.  Ik vul een klein wasbakje met lauw water en slechts een druppeltje zeep. Even hierin soppen en zacht uitwringen. Daarna neem ik vers lauw water met een scheutje wasverzachter en een scheut azijn. Azijn gaat het pluizen tegen, zorgt ervoor dat je wasgoed zijn kleur houd, spoelt slechte chemicaliën weg en het is een natuurlijke wasverzachter. Als laatste neem ik opnieuw vers, maar deze keer koud water en spoel alles nog eens na, wring het water er uit en leg hem plat te drogen aan de lucht.

Welke wasverzachter en zeep je gebruikt hangt volledig af van jou. Zeep en Wasverzachter selecteer ik enkel op prijs, geur en duurzaamheid van mijn kleding. Ik gebruik wasverzachter van Boni en ‘wol en delicaat’ van aldi. Dit is misschien niet de beste vloeibare zeep of wasverzachter, maar ook niet de slecht voor zijn prijs. Misschien is het een goed idee om voor mijn wolletjes te investeren in een iets duurdere zeep, maar dit is wat ik nu gebruik.

Nog een extra tip om pluizen te voorkomen is je trui in een plastic zak stoppen en hem 24 uur in de vriezer leggen. Ik heb dit zelf onlangs voor de eerste keer getest en ik had de indruk dat hij veel minder pluizig uit de vriezer kwam. Ik maakte me ook zorgen dat hij na de 24 uur wel bevroren zou zijn, maar die zorgen waren ongegrond.  Mijn trui was zelfs niet eens zo koud. Of dit ook op lange termijn een verschil geeft, zal ik nog moeten ondervinden!

 

Als je ondanks al je efforts nog pluisjes terug vindt op je trui kan je deze verwijderen met een schaar of scheermes, maar ik ben persoonlijk meer fan van de ontpluizer. Dit is veel handiger in gebruik en je loopt minder risico om je wol te beschadigen!

blog 4

Dit waren mijn tips en tricks om je wolletjes in optimale conditie te houden. Als je nog input of vragen hebt kan je me altijd een instagram berichtje sturen of mailen naar secret_knitters@outlook.com!

2 gedachten over “Hoe verzorg je je wolletjes?”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *