Inspiratie: 5 wolletjes om een haarband mee te maken

Haarbandjes zijn super populair om te breien en om te dragen. Ik draag zelf ook super graag haarbandjes omdat ik mutsen te warm vind als het niet koud genoeg is. Maar ik heb wel iets nodig om mijn gevoelige oortjes te beschermen, want ik kan totaal niet tegen koude wind die rond mijn oren waait. Daarom is een haarbandje een perfecte tussenstop en met een hoge staart ziet het er ook nog eens kei fashion uit!

Lang yarns Malou

Malou is een super zacht alpaca garen dat bestaat uit 70% alpaca, 20% nylon en 10% wol. Het is een rond draad uit één geheel, waardoor het risico dat je in je wol steekt kleiner wordt en hij ideaal is voor eerste breiprojecties. 

Ik vind hem ideaal voor haarbandjes omdat met deze wol je steken niet open gaan staan en hij een dicht geheel vormt. Je wilt uiteraard geen wind door je haarband voelen komen!

Je breit hem best met een 7mm naald. Ik vind hem heel mooi uitkomen in hele basic steken zoals tricot (één naald recht; één naald averecht) en ribbelsteek (enkel recht). Voor speciale steken zoals gerstekorrel steek of ajour projecten vind ik hem te dik.

Met één bolletje heb je ruim voldoende voor een haarband. Je kan er net geen 2 mee maken.  Bekijk hier het modelletje dat ik er mee maakte.

Suri alpaca

Suri alpaca is ook een alpaca garen, maar heeft een totaal andere structuur dan de Malou. Suri bestaat uit 100% Suri alpaca. Dit is een ander alpaca ras met fijne, lange haren. Hierdoor is het een heel fijn, zacht, fluffy garen dat er een beetje uit ziet als mohair.

Normaal brei je deze op een 5mm breinaald. Maar als je met dit garen graag een haarband wilt maken, neem je best 2 draden samen op een 7mm breinaald. Je kan hem enkel breien of dubbel door hem op een rondbreinaald te breien zoals op de foto hiernaast. Ik vind deze het mooiste in tricot steek.

Bekijk hier het modelletje dat ik er mee maakte.

Earth wool

Earth wool is opnieuw een alpaca garen met een heel andere structuur dan de vorige 2. Hij ziet er uit als een klassieke wol en bestaat uit 50% alpaca, 35% acryl en 15% wol. 

Earth komt dan weer veel mooier uit als je er speciale steken mee maakt zoals de gerstkorrelsteek of als je er kabels mee maakt zoals bij de wovencable headband.

Met deze heb je genoeg aan één bolletje om een haarband te maken. Je breit hem om 7mm breinaalden. Bekijk hier nog een leuk modelletje.

Cashmere classic

Cashmere classic if you like it luxurious! Cashmere classic is een ultra zacht wolletje dat bestaat uit 100% cashmere. Casmhere is een heel duur maar luxueus garen dat echt super zacht is.

Voor een haarbandje gebruik je 2 bolletjes en je breit hem op een 6 mm breinaald. Cashmere classic is heel veelzijdig. Ik vind hem mooi in elke steek.

Bekijk hier het modelletje dat ik er mee maakte.

Alpaca superlight

Alpaca superlight is een beetje zoals de suri alpaca. Hij is alleen ietsje anders van structuur omdat zijn samenstelling anders is. Alpaca superlight bestaat uit 54% alpaca, 24% nylon en 22% wol. Hij is ook net iets goedkoper en heeft meer meters draad. Je komt makkelijk toe met één bolletje, al moet je eerst de helft afrollen wol je met dubbele draad breien. 

Hij is ook iets dunner dus je breit hem best met 3 draden op een 7mm i.p.v. 2. Zelf vind ik hem het mooiste in een gewone tricot, maar in gerstekorrelsteek ziet hij er ook heel mooi uit. 

Hier heb ik zelf nog geen modelletje mee gemaakt, maar je kan perfect dit patroontje maken met deze wol. Het enige wat je moet veranderen is het aantal bollen wol. Voor de gemakkelijk Heid neem je best 3 bollen en dan kan je 3 haarbandjes maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *