Leren breien zonder zorgen…

Breien is eigenlijk echt niet moeilijk. Ik zie het eigenlijk als wat lusjes maken met wol. Het probleem is dat de je vaak niet weet waar te beginnen en je meteen wilt lopen voor je kan stappen. Daarbij komt nog eens dat de makkelijkste dingen gewoon heel moeilijk uitgelegd worden. Daarom geef ik je graag een paar tips mee zodat je makkelijk aan de slag kan.

Het juiste materiaal

First things first, wat heb je allemaal nodig? Breinaalden, een wolnaald en wol uiteraard.  Breinaalden bestaan in veel verschillende soorten en maten. Je begint best met rechte plastic breinaalden, die zijn goedkoop en makkelijk om mee te starten. Welke dikte je nodig hebt hangt af van welke wol je gebruikt. De juiste dikte vind je terug op het labeltje van je wol. 

Daarnaast heb je ook nog een wolnaald nodig. Dit ziet er uit als een gewone naald om mee te naaien, maar heeft een groter oog en een stompe punt. Dit heb je nodig om je eindjes weg te werken.

En dan nu mijn favoriete onderwerp… wol !! Hier kan ik boeken over schrijven. Geen zorgen, ga ik niet doen! Maar welke wol kan je nu het beste gebruiken om mee te beginnen? Er bestaan heel veel soorten wol en in principe kan je alles maken met elke wol, maar de ene wol is al wat beter geschikt dan de andere.

Om te beginnen kies je best voor een vaste wol. Ik bedoel daarmee een waarbij het draadje een ronde structuur heeft en niet pluist. Dit omdat je in het begin veel zal moeten uittrekken en opnieuw beginnen. Vaste wol is hier beter tegen bestand en knoopt niet in elkaar. De wooladdicts fire en glory zijn ideaal. 

Wat kan je best maken?

Heel veel mensen willen leren breien omdat ze een bernadette willen maken, maar als je nooit breinaalden hebt vast gehad, is dit niet zo’n goed idee. Heb je wel ooit al eens gebreid, dan kan je zeker met de basic bernadette aan de slag. In dit patroontje leg ik heel simpel uit hoe je zo’n vest maakt.

Weet je nog niet wat recht en averecht breien is, dan stel ik voor om te beginnen met een heel basic sjaal. Zet gewoon een 20 a 35 tal steken op (20 voor dikke wol, 35 voor dunne) en brei in ribbelsteek (enkel recht breien) of tricot (1 naald recht, 1 naald averecht). Hier zijn een aantal basic projectjes om mee te beginnen:

Enkele tips

Voor je volle enthousiasme begint nog een paar tips :

  • Wil het niet meteen perfect doen, je kon ook niet van de eerste keer fietsen!
  • Trek je steken niet te vast, trek je draad aan tot je steek net aansluit rond je naald.
  • Let er op dat je geen steken bij maakt: zorg dat je niet in je wol zelf steekt, haal je steken volledig af en let er op dat je je draad één keer om je naald slaat en geen twee.
  • Kijken en tellen: kijk tussendoor eens naar je werk of er geen gaten in zitten (dit wil zeggen dat je steken hebt bijgemaakt of hebt laten vallen) en tel je steken regelmatig na.
  • Zie je een fout, begin opnieuw. Als je bent zoals ik ga je je blijven irriteren

Wil je nog meer leren over breien? Zet je dan op de wachtlijst van start-to-knit. In oktober lanceer ik een cursus waar ik je alle kneepjes van het vak leer. 

Alvast veel succes !

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *