Proeflapje?

Wat is een proeflapje? Waarom maak je best een proeflapje en hoe werkt het? 

Allemaal vragen die je je zou kunnen stellen en die gaan we voor jou beantwoorden!

Een proeflapje is een teststukje dat je gebruikt om af te meten hoeveel steken en naalden je nodig hebt om een bepaalde lengte te breien. Iedere persoon breit anders en de ene breit al wast vaster dan de andere. Daarom kan het zijn dat als je een patroon namaakt, je werk veel groter of kleiner uit komt dan het origineel. Daarom vind je in breipatronen vaak de originele afmetingen en een proeflapje terug. Het is ook een heel handige tool als je zelf een patroon uit je duim wil zuigen.

Het gaat als volgt: je zet een bepaald aantal steken op en breit een aantal naalden in de gewenste steek.  Bijvoorbeeld 20 steken en 20 naalden. Het lapje meet respectievelijk 18 cm bij 20 cm. Hieruit bereken je het aantal steken per cm, in dit geval 1,11 steken per cm.

Stel dat je een trui wil maken van 50 cm breed, dan doe je 50 x 1,11 = 55,5 steken. Ik rond dit getal meestal naar boven af en tel er nog 2 steken bij omdat deze gebruikt worden om je werk aan elkaar te naaien. Dus in dit geval zou je 58 steken moeten opzetten.

Voor de naalden doe je dezelfde berekening. In het voorbeeld komt één priem overeen met 1 cm dus dit geeft een makkelijke berekening:

50 cm x 1 priem/cm = 50 priemen

 
 

Houd er wel rekening mee dat ieder type steek ook andere afmetingen heeft. In een patroon worden vaak enkel de afmetingen van de hoofdsteek vermeld. Als voor de boord een ander type steek gebruikt wordt, kan het dus zijn dat dit stukje niet overeen komt met de vermelde afmetingen dus voor je proeflapje gebruik je in de meeste gevallen enkel de hoofdsteek. 

 

Het proeflapje is dus een heel handig iets, maar het is geen waterdicht systeem. Vaak moet ik mijn werk toch nog opnieuw uittrekken omdat mijn werk toch groter uitkomt dan mijn afmetingen, maar het kan je al bij al toch wat werk besparen!

1 gedachte over “Proeflapje?”

 1. stefanie verhoest

  Hallo Jolien,

  Ik kocht onlangs bij jou het pakketje om de haarband te maken.
  Tot mijn grote verwachting kreeg ik een supermooi pakket in de bus. Ik was echt aangenaam verrast. gewoonweg alles zat er in, van wol tot wolnaalden en zelfs een stukje wolzeep. De insturcites waren superduidelijk voor een beginner als mezelf.

  Blij dat ik jou heb leren kennen via Instagram, je shop is echt een meerwaarde.
  Het was mijn eerste bestelling bij jou maar zeker niet mijn laatste.
  Mijn oortjes zullen alvast lekker warm hebben deze winter.
  Doe zo verder!
  🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *