Shopping list: mutsen breien

Hey, ik wil je alvast het beste wensen voor het komende jaar. Dit jaar ga ik wat meer focussen op bloggen. Ik krijg regelmatig volgende vragen: Wat heb ik nodig om X te maken? Hoeveel bollen heb ik nodig om Y te maken? Welke wol heb ik nodig om Z te maken? Deze vragen ga ik beantwoorden in blogposts met het thema: “shopping lists”. In deze blogs ga ik je vertellen wat je allemaal nodig hebt voor een specifiek patroon, welke wol ik gebruikt heb, hoeveel wol ik gebruikt heb en welke alternatieven je kan gebruiken voor dit patroon.

Deze eerste shopping list blog gaat over mijn favoriete project: een muts! Een muts breien is eigenlijk totaal niet moeilijk! Vroeger werd dit gedaan op dubbelpuntige breinaalden, maar met rondbreinaalden is dit veel makkelijker geworden. Je zet gewoon je steken op en breit constant dezelfde steek. Ik schreef al een heel basic muts patroon: the little black beanie.

Voor het little black beanie breipatroon heb je nodig:

  • 10mm- 60 cm rondbreinaalden
  • 1 bol wooladdicts fire
  • wolnaald

Hoe maak je een muts?

Er bestaan heel veel verschillende modelletjes, steken, … Het makkelijkste is gewoon het klassieke rechte model zoals hierboven. Hieronder geef ik een korte algemene beschrijving van hoe je een muts maakt. Wil je een meer gedetailleerde beschrijving, koop dan het breipatroon aan of het breipakket.

Meet de omtrek van je hoofd. Brei een proeflapje met je wol. Bereken hoeveel steken je moet hebben om de juiste omtrek te bekomen. Houdt er wel rekening mee dat je muts tijdens het dragen/ wassen nog uitrekt. Dus zet liever wat te weinig steken op dan teveel. 

Voor een basic muts als hierboven: meet de afstand van een cm onder je oor tot aan het puntje van je hoofd. Dit is de ideale lengte voor een aansluitende muts. Je kan hem ook wat langer maken als je fan bent van een afhangende muts. Brei tot je de gewenste lengte hebt. Zet je steken af door je werkdraad door je steken te reigen. Trek deze aan tot het gat dicht is en knoop vast. 

Welke wol kan je nog gebruiken?

Ik krijg vaak de opmerking dat klanten mutsen niet kunnen verdragen omdat wol prikt. De prik wol die jullie kennen is de klassieke schapen wol. Op kledinglabels vaak aangeduid als “wool”. Er bestaan ook andere soorten wol die niet prikken. In principe kan je met elke wol een muts breien, maar als je niet wilt dat hij prikt, kan je best kijken naar de samenstelling. De beste wol om mutsen mee te breien is merino wol. Dit is afkomstig van het merino schaap en prikt absoluut niet. Een goed alternatief is cashmere. Die is ook super zacht, al is deze iets duurder. Katoen is ook een mogelijke optie, al is dit niet super warm. Een ander alternatief is alpaca, al moet je hier ook opletten. Alpaca kan prikken als hij van slechtere kwaliteit is. Wolletjes waar zijde, viscose of nylon in verwerkt zitten zijn meestal ook zacht. Zelf heb ik graag een iets dikkere wol om mutsen mee te maken, maar let er vooral op dat je wol gebruikt die uit een vaste structuur bestaat. Je kan fijne fluffy garens gebruiken, maar dit geeft een heel ander uitzicht. Dit zijn een paar goede alternatieven:

Wooladdicts Fire

Super zachte bulky 98% merino wol. Van deze heb je 1 bolletje nodig en 10 mm rondbreinaald.

Wooladdicts Glory

Het fijnere broertje van fire. Deze superlichte 100% merino wol brei je best met een 5 mm rondbreinaald. Van deze heb je 2 a 3 bolletjes nodig.

Lang Yarns Anouk

Anouk vind je enkel nog in het soldenhoekje. Het is een bulky 100% alpaca wolletje. Je breit hem ook met een 10 mm rondbreinaald. Van deze heb je één bolletje nodig

Lang Yarns Malou

Malou is een super zacht wolletje dat voor 70% uit alpaca bestaat en 20% uit nylon. Je breit hem met een 7 mm rondbreinaald. Van deze heb je 1 a 2 bolletjes nodig.

Let er vooral op dat je als je een andere wol wilt gebruiken, je mogelijks ook een andere rondbreinaald zal moeten gebruiken. Bij deze breinaalden heb je 2 maten: dikte van de breinaald en de lengte van het verbindingsstuk. Welke dikte je moet nemen, kan je vinden op het label van de wol die je gebruikt. De lengte hangt af van hoe groot de muts is die je wilt maken. Voor volwassenen gebruik je best een van 50/60 cm. Voor kindjes en baby’s gebruik ik een van 40 cm. 

Van dikke garens heb je meestal genoeg aan één bolletje. Van fijnere garens heb je minimum 2 bolletjes of meer nodig afhankelijk van hoeveel meter garen er op één bolletje zit. 

Heb je zin gekregen om aan de slag te gaan, maar heb je iets meer persoonlijke ondersteuning nodig? Schrijf je hier dan in voor de workshop mutsen breien.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *