Waar moet je op lettten als je begint te breien?

Breien is en blijft nog steeds populair. Toch hoor ik regelmatig dat mensen dit ook zouden willen kunnen. Als ik vraag waarom niet, krijg ik vaak de reactie: “zou niet weten waar ik moet beginnen”. Daarom leek het me nuttig om voor jou als beginner alle belangrijke dingen even kort samen te vatten…

Tip 1: kies een simpel project

Je hebt het mij misschien al vaak horen zeggen, maar toch zeg ik het nog een keer: Begin met iets simpel! 

Ben je niet zo handig, dan is het  makkelijkste project een sjaal of haarband continu rechtdoor breien. Zoals de glorious scarf of de ribbelband.

Ben je al wat handiger? Dan kan je je misschien wel wagen aan een muts of een rondgebreide haarband. 

Tip 2: kies voor een wol met ronde structuur

Ik ben zelf ook enorme van van de bernadette en fijne fluffy draad, maar als beginner kan je dit beter vermijden. Je gaat sowieso fouten maken en uittrekken gaat makkelijker met een rond garen zoals deze luna bijvoorbeeld. 

Fluffy garens of garens met fantasie draad in verwerkt zijn onhandiger om mee te weken. De kans dat je in je wol steekt ipv in je steek is ook veel groter. 

Tip 3: welke naald je moet gebruiken hangt van je wol af

Een klassieker die ik vaak krijg: ik heb deze 3 mm wol gekocht en 10 mm breinaalden. Kan ik zo beginnen? In principe kan je elke wol met elke naald breien,  maar om het gewenste beeld te krijgen moet je wel de correcte naalden gebruiken. Op elk labeltje van elke wol staat vermeld welke dikte breinaald je moet gebruiken. Let hierbij wel op: op sommige labels staat US Size vermeld. Deze maten zijn anders dan onze Europese maten.

Tip 4: kies een project met dikke naalden

De laatste tip die ik je wil meegeven is om te starten met een project met dikke naalden. In het begin gaat je project totaal niet vooruit gaan. Kies daarom voor naalden van minimum 7 mm. Dit gaat sneller vooruit en zo raak je niet meteen ontmoedigd.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *