Waarom verschilt wol zo erg in prijs?

Ik denk dat we het er over eens kunnen zijn dat er heel veel soorten wol bestaan. Daarnaast kunnen deze dan nog eens heel erg in prijs verschillen, maar hoe weet je nu welk de beste wol is voor de beste prijs? Hier zijn 4 dingen waarop je moet letten als je wol koopt:

  • Gewicht: bolletjes bestaan in verschillende groottes. Er bestaan bolletjes van 25 g, 50g, 100g, 200g,.. Het kan zijn dat een bolletje duurder is omdat het gewoon een groter bolletje is.
  • Aantal meter garen: het aantal meter garen dat op een bolletje zit kan heel erg variëren. Dikke wol heeft vaak minder meters op de teller dan dunne wol, maar zelfs twee gelijkaardige wolletjes kunnen sterk verschillen in het aantal meter.  Het aantal meter bepaald mee hoeveel wol je nodig hebt. Dus het kan goed zijn dat je wol per bol goedkoper is, maar dat je duurder uit komt omdat je meer nodig hebt.
    • samenstelling: wol kan uit heel veel verschillende soorten materiaal bestaan. Er bestaan synthetische garens, natuurlijke garens of een mix van beide. Natuurlijke garens bestaan in allerlei soorten: katoen, alpaca, mohair, merino,… Synthetische garens zijn goedkoper dan natuurlijke garens. Afhankelijk van welk natuurlijk materiaal zal je bolletje duurder of goedkoper zijn. Als er luxe materialen in je wol verwerkt zitten zoals bijvoorbeed cashmere of zijde, is je bolletje nog duurder.
    • Garen kwaliteit: per materiaal heeft elk merk nog een keer zijn eigen bolletje en soms kan het zijn dat dit veel duurder is omdat er kwalitatiever materiaal gebruikt is. Er bestaan bijvoorbeeld 3 soorten mohair: gewone, kid en super kid. Kid en super kid zijn afkomstig van jongere geiten. Deze garens zijn fijner en kwalitatiever, maar ook duurder.

Wat zijn nu mijn favoriete garens? Onder de mohair zijn de kid Annel en de mohair luxe van lang yarns mijn favorieten. De kid Annel is voor een mohair garen heel goedkoop, maar is wel kwalitatief voor zijn prijs. De mohair luxe is al een duurder garen, maar hij is heel fijn en super zacht. Daarnaast ben ik nog heel erge fan van de Liberty wol van wooladdicts. Normaal ben ik geen fan van katoen garens omdat ik ze vaak stug vind aanvoelen, maar deze is zo zacht en heeft een leuke structuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *