Wat je moet weten over katoen…

Katoen is mijn go to garen in de zomer, maar wist je dat er enorm veel verschil zit in katoen garens? Misschien ken je alleen het stugge klassieke katoen garen dat je in veel commerciële patroontjes tegen komt, maar er bestaan veel meer verschillende samenstellingen dan enkel het stugge 100% katoen garen. 

Samenstellingen

Zoals ik al zei zijn er veel verschillende blends op de markt. Een eerste heb ik al genoemd: het 100% katoen garen. Dit is de klassieke stugge variant die iedereen kent. Al is er niets mis met dit soort garen. Ik gebruik deze graag voor tasjes en topjes. 

Dan heb je een mengeling die ik de “sier katoen” noem. Een voorbeeld hiervan is Lang Yarns Janet. Dit soort katoen heeft een sierelement zoals een glitterdraadje of pailletten. Meestal zijn deze garens niet bepaald zacht.

Er bestaat echter ook heel zachte katoen zoals Lang Yarns Amira. In deze garens zit meestal een verzachtend synthetisch materiaal verwerkt zoals viscose of nylon.

Al kan je niet altijd uitgaan van de samenstelling om er zeker van de kunnen zijn of je garen zacht zal zijn of niet. Er bestaan ook 100% garens die wel zacht zijn. Veel hangt af van de manier waarop het materiaal verwerkt zit en de kwaliteit van het materiaal.

Wat maak je met katoen?

In principe kan je altijd alles maken met elke wol. Hoe je project er uit ziet zal alleen heel anders zijn.

Klassieke stugge katoen gebruik ik zelf het liefste voor topjes. De zachte variant kan je zeker ook voor topjes gebruiken, maar is ook leuk om een tussen seizoenstruitje te maken. Check zeker ook de breiboeken wooladdicts 8, wooladdicts 4, FAM 259 en FAM 272 voor leuke patroontjes in katoen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *