Welke soorten breinaalden zijn er?

Je hebt misschien al opgemerkt in de winkel dat er veel verschillende soorten breinaalden bestaan in verschillende vormen, maten en materialen. In deze post geef ik je graag wat meer uitleg over de belangrijkste soorten die ik gebruik, welke mijn favorieten zijn en waarom…

De klassieke rechte breinaalden

Deze ken je waarschijnlijk wel. De rechte breinaalden worden meestal gebruikt tenzij voor een muts of andere patronen die je in het rond breit. Hierbij moet je vooral kijken naar de dikte die aangegeven wordt in een aantal mm. Welke dikte je moet gebruiken vind je terug in je patroon of op het label van je wol. 

Let wel op: niet iedereen breit even vast. Het kan zijn dat je een maat groter of kleiner moet nemen omdat jij erg vast of los breit. Daarom kan je best even een stukje testen om te zien of je steken vast/los genoeg zitten.

Bij rechte breinaalden is ook de lengte aangegeven in een aantal cm. Dit is niet zo super belangrijk, maar als je veel steken moet breien zoals bijvoorbeeld een dekentje, kan het handig zijn om een langere naald te nemen.

rondbreinaalden

Op de foto links zie je een voorbeeld van rondbreinaalden. Dit zijn twee korte naalden verbonden met een plastiek draad. Deze worden gebruik om ronde ontwerpen zoals bijvoorbeeld een muts, te breien zonder naad. Hiervoor kan je ook dubbelpuntige breinaalden gebruiken, maar rondbreinaalden zijn handiger.

Voor dit soort naalden worden ook twee maten gebruikt: de dikte van je naald en de lengte. De dikte is net als hierboven belangrijk voor het uitzicht van je steken. Hier is de lengte wel belangrijk. Afhankelijk van de lengte gebruik je hem voor een andere toepassing:

  • 20 cm: sokken
  • 40-60 cm: voor mutsen, mouwen, haarbanden sjaals
  • vanaf 80 cm: het lijf van je trui
Je kan rondbreinaalden afzonderlijk kopen, maar je kan ook een rondbreinaalden set kopen die bestaat ui losse breinaalden en verbindingsstukken die je dan in elkaar kan draaien. Dit is vooral handig als je veel verschillende diktes en lengtes nodig hebt of als je steken op wacht moet zetten zoals bijvoorbeeld bij een trui.

Dubbelpuntige breinaalden

Dubbelpuntige breinaalden zijn een andere tool om mee in het rond te breien. Dit werd eigenlijk vroeger gebruikt toen een rondbreinaald nog niets bestond om sokken en mutsen te maken. Ik gebruik ze zelf enkel nog om bijvoorbeeld een muts te sluiten. Zelf vind ik rondbreinaalden makkelijker. 

Hulpnaalden

Er bestaan heel veel verschillende soorten hulpnaalden en accessoires. Zelf gebruik ik voornamelijk een kabelnaald. Deze naald gebruik je zoals het woord het zegt: om kabels te maken. Ze bestaan in verschillende vormen. Zelf vind ik de U-vormige het makkelijkste. 

Daarnaast heb je ook nog verschillende stekenmarkeerders. Dit wordt gebruikt om bepaalde steken aan te duiden voornamelijk bij gecombineerde steken of als je in het rond breit. 

Nog iets wat ik handig vind zijn een soort paperclips om je steken op wacht te zetten. 

Materialen

Breinaalden kunnen uit verschillende soorten materialen bestaan. De meest voorkomende zijn plastic, alumium, hout en bamboe. Plastic is vooral goed voor beginners. Het is vooral goedkoop.

Zelf ben ik meer fan van aluminium omdat dit super glad is en het breien dan goed vooruit gaat omdat mijn steken er goed afglijden. Dit is wel niet aan te raden als je een beginner bent, want dan is de kans groter om steken te laten vallen. 

Ik gebruik voornamelijk aluminium rondbreinaalden. Als je gevoelige polsen hebt zoals ik is zo’n rechte aluminium breinaald veel te zwaar. Voor rechte breinaalden gebruik ik het liefst bamboe omdat dit vele lichter is en bijna even glad. 

Hetzelfde geld voor hout. Het is ook glad materiaal en heel duurzaam, maar valt kwa gewicht tussen aluminium en bamboe.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *